Aloitetaan blogi vaikka käsittelemällä San Jose Sharksia, tuota Kalifornian joukkuetta. Sharksit ovat jääneet itsellä hieman pimentoon jostain syystä, mutta yritetään nyt kuitenkin jotain keksiä.

San Jose Sharksista tuli ensimmäinen joukkue, joka eteni konferenssifinaaleihin NHL-liigan pudotupeleissä. Matkan aikana se pelasi itsensä Läntisen Konferenssin ykköseksi ja koko liigassa se sijoittui 2. vain Washington Capitals edellään. Pisteitä se keräsi yhteensä 113, 8 pistettä vähemmän kuin Capsit. Pudotuspeleissä se sai vastaansa 8. sijoittuneen Colorado Avalanchen, joka runkosarjan hyvistä otteistaan huolimatta kaatui otteluvoitoin 4-2. Toisella kierroksella se sai vastaansa viime aikojen menestyneimmän NHL-joukkueen Detroit Red Wingssin, jonka Sharksit peittosivat hieman yllättäenkin otteluvoitoin 4-1.

Kolmannella kierroksella vastaan tulee voittaja sarjasta Chicago Blackhawks-Vancouver Canucks, jota Hawksit johtavat 3-2. Game 6 pelataan tänä aamuna Vancouverissa kello 05.30 Suomen aikaa. Sarjasta pääsee 4:llä voitolla jatkoon.

San Jose oli yksi joukkueista, joilla oli Olympicseissa useita pelaajia samasta joukkueesta. Joe Thornton, Patrick Marleau ja Dany Heatley pelasivat samassa ketjussa samoin kuin pelasivat Sharkseissakin. Pudotuspeleissä vastaavaa ketjua ei käytetty koko aikaa, koska vastustajan olisi helppo pimentää yksi kovista tähdistä koottu kenttä ja luottaa siihen, ettei muista kentistä löydy kunnolla tulivoimaa. Tiettyjä fiksauksia oli mm. Marleaun vaihto Joe Pavelskiin, joka on ollut 2. ketjussa hyvä secondary scoring-osastolla.

Colorado-sarjassa Avalance jaksoi haastaa Sharksit varsin hyvin, mutta kahdessa viimeisessä pelissä alkoi tasoero näkymään. Ottelusarjan erikoisin tilanne nähtiin G3:ssa, jossa Dan Boylen oma laukaus meni maaliin hölmistyneen Nabokovin ohi ja vieläpä jatkoajalla. Coloradon hyökkääjä Ryan O`Reilly ahdisti Boyleä kulmassa ja Boyle yritti vain harmitonta purkukiekkoa maalin taakse ränniin. Kiekko kuitenkin karkasi omaan rysään. Jatkoaikaa oli tuolloin pelattu 51 sekuntia. No, tuollaisia sattuu välillä.

G5:ssa Sharksit onnistuivat kukistamaan Coloradon peräti 5-0 ja tuo oli jo liikaa Avalanchen nuorelle mutta yritteliäälle ryhmälle. Tasoero alkoi näkymään ja kuudennen ottelun hait veivät 2-5, Avalanchen kotiluolassa.

Seuraavalla kierroksella vastaan asettui Detroit Red Wings, joka on kahden edellisen kauden aikana voittanut Stanley Cupin ja ollut finaalissa häviävänä osapuolena. Luultavasti Olympiapelit, joukkueelle tehollisesti tärkeiden pelaajien (Hudler, Samuelsson) lähdöt, sekä tulleiden pelaajien laatu (Eaves oli lopulta palkkaansa nähden ihan ok hankinta, mutta Justin Williamsin pelaamista voi vain ihmetellä) olivat luultavasti syitä, jotka vaikuttivat nähtyyn lopputulokseen.

San Jose Sharksia on haukuttu playoffs-flopiksi jo monta kautta ja sitä se on ollutkin. Loistava runkosarja, aikainen putoaminen pudotuspeleissä. Joe Thorntonia on saanut lisänimen Jumbo-Joe ainaisesta hyytymisestä kapteenina (jokainen voi toki olla mitä mieltä haluaa), mutta tällä hetkellä Joe on nousemassa nimenomaan positiivisessa mielessä esiin. Tärkeitä pisteitä viime otteluissa: Viimeisessä ottelussa tasoitusmaali sekä syöttö 2-1 voittomaaliin, G3:ssa kavennusmaali 2-3:een, sekä syöttö jatkoaikamaaliin.

Nyt tuo peikko on jo väistynyt ja joukkue (ja Thornton) voi avoimemmin mielin lähteä pelaamaan konffifinaaleja.

Erityistä huolta aiheutti Red Wings sarjan 4. ottelu, jonka Detroit voitti kotonaan lukemin 7-1. Hyvän ja huonon päivän ero ei voi olla noin suuri. Joukkue hävisi ensimmäisen erän 5-0 lukemin Johan Franzenin tehtyä hattutempun. Seuraavassa pelissä ei kuitenkaan näkynyt jälkiä tuosta pelistä, vaan joukkue pelasi ehjän 60 minuutin pelin. Mutta seuraavassa sarjassa ei saa tulla tuollaisia pelejä.

Vaikeaa spekuloida tämän enempä, kun tuo vastustajakin on vielä epäselvä, mutta mahdollisuuksia sinne Stanley Cupin finaaleihin on. Joukkueella on hyvät 1. ja 2. ketjut, joihin 3. ja 4. ketjut tuovat taustatukea. Venäläismaalivahti Evgeni Nabokov on esittänyt maalilla kelpo otteita, vaikka miehellä onkin huono maine playoffhäviäjänä.

Ja pientä sopimusuutistakin pukkaa, Sharks on tehnyt 3:n vuoden diilin Tapparan maalivahdin Harri Säterin kanssa. Ensi kausi menee varmasti vielä Suomessa, jonka jälkeen farmiin ja sitten katsotaan mikä on homman nimi. Joukkueella on jo farmissa mm. Tomas Greiss, onkohan Säteristä yhdeksi kirittäjäksi?

Nabokovin sopimushan loppuu tähän kauteen ja ensi kaudellahan vasta ollaan viisaampia tämänkin asian suhteen, mitä tapahtuu.